Nieuwe ontwikkelingen in het openbaar vervoer

Het is van eminent belang dat het openbaar vervoer zich gaat ontwikkelen zodat het toegankelijk wordt voor de bevolking en die steeds meer gebruik zal maken hiervan. In de afgelopen periode zijn de ontwikkelingen met betalingen en toegang tot internet onmisbaar.

Manieren om te betalen:

De overheid moet meer manieren bedenken om het betalen in het openbaar vervoer te gaan veranderen. In de meeste landen wordt er een bus kaart (chipkaart) of chartaal geld gebruikt. Om te beginnen, waarom komt er eigenlijk een nieuwe manier van betalen in het openbaar vervoer?

Het systeem achter de chipkaart is ruim 10 + jaar oud. Inmiddels is er technisch veel meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de mobiele telefoon en aan de opkomst van het contactloos betalen. Internetverbindingen zijn ook veel sneller geworden. Nu staan nogal je gegevens opgeslagen op je pasje. Straks staan alle gegevens opgeslagen op een centrale computer.

De nieuwe manieren zijn betalen middels:

  • De chipkaart. Dit is een fysieke kaart.
  • Inchecken met een bankpas, creditcard, Apple Pay of Google Pay. Rond de jaarwisseling moeten we overal met een gewone bankpas of digitale bankpas kunnen inchecken.
  • Reizen op GPS via je mobiele telefoon. Dit zal alleen geschikt zijn voor de trein. Hierbij volgt je smartphone welk traject je hebt afgelegd. De prijs wordt automatisch berekend en van je rekening afgeschreven. Je hoeft hierbij dus niet tussentijds in- of uit te checken. Om het poortje door te komen moet je een QR-code voor het scherm houden. Naar verwachting duurt het nog een aantal jaar voordat dit is ingevoerd.

Als de openbaar vervoer toegankelijk gemaakt dient te worden moet er aan alle doelgroepen gedacht worden die dagelijks gebruik maken hiervan. Er zijn veel zaken fout gegaan bij het gebruik van de chipkaart. Er moesten allerlei speciale producten worden ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. Vandaar de nieuwe manieren van betalen heel belangrijk is.

Toegang tot internet:

Nu de nieuwe manieren bekend zijn hoe de betalingen geschieden is het gebruik van internet zeker niet weg te denken. Meestal is het hebben van actief internet een must. Vandaar dat er bijna overal draadloos internet beschikbaar is zodat er gratis geconnecteerd kan worden. Hierdoor is het makkelijk om betalingen te doen. Maar niet alleen voor de dienst openbaar vervoer ook voor een tal van andere diensten. De grootste doelgroep die gebruik maakt van openbaar vervoer zijn de studenten. Heden ten dage is het gebruik van internet niet weg te denken. Het socialiseren, online inkopen (e-commerce), online betalingen, online TV kijken en e-sports vormen een deel van de dagelijkse activiteiten van de jeugd. Er zijn daarvoor verschillende platformen ontwikkeld. Voor het socialiseren zijn het Whatsapp, Facebook, Instagram en TikTok. Amazone is de trendzetter geweest voor e-commerce. Verschillende wallets zijn ontwikkeld voor het mogelijk maken van betalingen. Genieten van de favoriete tv series en filmen kan door de grote streaming websites. En voor degene die geïnteresseerd zijn in casinospellen, is dice zeker heel erg populair onder de tieners.

Een goed opgezet systeem die de toegang tot gebruik van openbaar vervoer biedt is zeker een hele goede innovatie. Zo kunnen veel meer mensen gebruik maken ervan waardoor het verkeer minder belast wordt en zodoende minder verkeersopstoppingen zullen zijn. Zeker een Win-Win situatie!