Is een auto importeren moeilijk?

Je hoort wel vaker dat mensen ervoor kiezen om een auto te importeren uit het buitenland, eerder dan er eentje in eigen land aan te kopen. Er wordt dan voornamelijk aangehaald dat dit een flink stuk goedkoper zou zijn, maar is dit ook echt wel zo? We gaan even na wat de voor- en nadelen zijn van een auto importeren en waar je allemaal moet op letten om niet voor verrassingen te komen te staan later. Een auto kopen is en blijft een grote investering en dus ben je maar beter goed voorbereid voor je de beslissing neemt.

De voordelen van een auto importeren

Een belangrijk voordeel van een auto importeren uit het buitenland is dat deze vaak een lagere aankoopprijs hebben of dat je voor dezelfde prijs als in Nederland kan kiezen voor een uitvoering met meer luxe en opties. Landen waar autobouwers gevestigd zijn en waar een grote markt van vraag en aanbod is, scoren vaak goed op prijs, denk maar aan Duitsland bijvoorbeeld. Koop je bovendien een tweedehandswagen aan in een land met een gunstiger fiscaal regime, kan je ook op de BPM flink besparen.

Een andere reden kan zijn dat jouw droomauto in Nederland niet te vinden is, maar in het buitenland wel of dat je daar de auto die je wil kopen, kan vinden van een recenter bouwjaar en met een veel lagere kilometerstand.

De nadelen van een auto importeren

Naast de, vooral financiële voordelen, moet je natuurlijk ook wel rekening houden met de nadelen die verbonden zijn aan een auto importeren.

Een auto kopen in het buitenland houdt vaak in dat je een minder goed beeld hebt van de auto, advertenties laten uiteraard niet de minpunten zien. In Nederland houdt men bovendien geen informatie bij over auto’s die uit het buitenland afkomstig zijn, waardoor het opletten is met de juistheid van de verstrekte gegevens zoals de kilometerstand of eventuele ongevallen in het verleden. Als je beslist om de auto terug te verkopen, kan het vinden van een koper moeilijker verlopen omwille van de buitenlandse afkomst ervan.

Het invoerproces

Nadat de aankoop van de auto is afgerond, moet je deze natuurlijk ook nog in Nederland zien te krijgen. Het is niet toegelaten om als Nederlander met een buitenlands kenteken te rijden, dus je zal de auto ofwel op een trailer of aanhangwagen moeten vervoeren, ofwel moeten zorgen voor een ééndags-kenteken. Om jouw auto te laten registeren in Nederland is het belangrijk dat je over alle wettelijke documenten van de auto beschikt en dat je die kan voorleggen. Na aankomst moet je jouw wagen laten registreren bij het RDW en zal er een schouwing plaatsvinden. Zijn alle documenten in orde, werd de auto geschouwd en werd de BPM voldaan, dan pas kan je overgaan tot het aanvragen van jouw kenteken en kan je de baan op met jouw droomauto.

Ga jij jouw volgende auto importeren?

Je hebt nu alle voor- en nadelen netjes naast elkaar en je weet wat nodig is voor het invoeren en de registratie. Aan jou nu om uit te vissen of het voor jou de moeite loont om een auto te importeren of dat je er toch mar beter eentje in eigen land uitkiest.